Eye patches, eller ögonmask som det egentligen kallas är en produkt som kan rädda trötta och svullna ögon från en natts svunnen sömn. Eye patches eller Eye gels börjar bli populära i vardagligt bruk och anses som ett ”måste ha” kring hudvårdsprodukter. Det är som en mindre ansiktsmask som placeras under ögonen, för att bli kvitt svarta ringar, återfukta huden vid ögonen, till och med minska rynkor. De är tillverkade för att återskapa och tona trött och stressad hud.
Ögonmask eller eye patch är fyllda med essenser eller serum och innehåller en mängd olika vitaminer och mineraler samt är återfuktande och har många fler välgörande ingredienser.

Vad gör ögonmask?

Huvudsyftet med en ögonmask är att återfukta huden under ögonen. Huden under ögonen innehåller nämligen mindre talgkörtlar vilket gör att huden där är mer utsatt för att torka. Huden runt ögonen är också mycket tunnare vilket gör att den rynkas ihop och visar andra tendenser till åldring mycket lättare och tydligare. En god återfuktning är extremt viktigt för dessa områden och därav är ögonmask ett perfekt tillägg för dina vardagliga hudvårdsprodukter. Men utöver det så hjälper ögonmasker även mot svullnad och mörka ringar runt ögonen.

Olika typer av ögonmask

Det finns hur många olika typer av ögonmask som helst. Men följ guiden under för att få en övertäckande uppfattning om ingredienserna och deras funktion.

För mörka ringar under ögonen bör du försöka hitta en ögonmask med koffein, panthenol och lugnande oljor som innehåller till exempel mint, lavendel och kamomill.

För att motverka svullnad så bör du välja mask som innehåller koffein och hyaluronsyror.

För att minska rynkor runt ögonen är följande ingredienser att föredra, antioxidanter, vitamin C, peptider och retinol, retinol är en väldigt effektiv vitamin A, så hittar du ingen mask med retinol så kolla efter vitamin A.

Hur använder man eye patches?

Att använda ögonmask (eye patches) är lika enkelt som att använda ansiktsmask. Finns några viktiga punkter du bör tänka på, vi listar de här nedan.

  • Ta bort befintligt smink och makeup, tvätta ansiktet noggrant och djupgående.
  • Applicera toner.
  • Applicera ögonmasken, i vanliga fall skall de sitta mellan 15 och 20 minuter, men det är viktigt att följa instruktionerna som medföljer.
  • Ta bort ögonmasken och lägg på serum eller ögonkräm efteråt.

Att tänka på vid användning av ögonmask

Som med alla kosmetikaprodukter är det viktigt att följa instruktionerna och inte missbruka produkterna i hopp om att de skall hjälpa mer. Ögonmask kan man använda vilken tid på dygnet som helst och oftast hur många gånger i veckan som helst. I första hand skall du alltid följa tillverkarens instruktioner för användning, dessa manualer och instruktioner är skrivna av experter och kosmetologer.
Även bra att känna till att du aldrig skall använda ett serum eller kräm innan du applicerar ögonmasken, utav den enkla anledningen att då kommer inte ögonmasken fungera som tänkt.
Lämna aldrig lapparna längre än vad som rekommenderas av tillverkaren, lapparna kommer att torka och därav kan den ge motsatt effekt mot vad den skall ge. Många sidor rekommenderar att sova med ögonmask, men gör inte det. Ögonmasker är inte gjorda för att användas över så lång tid och kommer med störst sannolikhet att torka och fastna i din hud.

Återanvänd aldrig redan brukade ögonmasker, de är designade och tillverkade för att användas endast en gång och skall därefter återvinnas på korrekt sätt.